Kunnen wij je helpen?
Neem gerust contact met ons op voor al je vragen. Wij staan voor je klaar!
De Glycemische Index of GI waarde is een indicatie van de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt na het eten van een voedingsmiddel. Wanneer voeding een hoge GI waarde heeft, betekent dit dat de bloedsuikerspiegel snel gaat stijgen. Wanneer dit gebeurt, wordt er insuline aangemaakt om de bloedsuikerspiegel weer te verlagen tot normaal niveau. Bij een hoge bloedsuikerspiegel wordt echter vaak te veel insuline aangemaakt waardoor de bloedsuikerspiegel zal dalen tot een te laag niveau. Wanneer de bloedsuikerspiegel te laag is, zal je trek krijgen, vaak in koolhydraatrijke of vette voedingsmiddelen. Voeding met een hoge GI waarde kan daarom het beste worden vermeden wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt. Dit maakt het makkelijker om koolhydraatrijke voeding te vermijden.
Voorbeelden van voeding met een hoge GI waarde (GI>50):
Voorbeelden van voeding met een lage GI waarde (GI<50):
Uitgaand van bovenstaande voorbeelden is het dus het beste om sterk bewerkte producten te vermijden, en in plaats daarvan groenten, noten en zuivel te kiezen.