• klok-icoon

    Voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden*

  • truck-icon

    Gratis verzending vanaf 50,-

  • shoptegoed-icoon

    Spaar shoptegoed bij je bestelling

  • smiley-icoon

    Klanten geven ons een 9

Wat zijn netto koolhydraten?

Als je een koolhydraatarm dieet volgt, ga je afvallen door je koolhydraatinname te beperken. Hierbij is het goed om te weten dat niet alle koolhydraten meetellen. Want bij een koolhydraatarm dieet tel je namelijk alleen de verteerbare koolhydraten. Dit noemen we de netto koolhydraten.

Je vraagt je nu zeker af wat er dan met de overgebleven koolhydraten worden gedaan. Het antwoord is: niets! Deze koolhydraten zijn onverteerbaar en verlaten het lichaam via je ontlasting. Deze koolhydraten zijn zoetstoffen zoals Maltitol, Sorbitol, Lactitol, Mannitol, Xylitol, Isomalt en Erythritol. Deze stoffen worden "polyolen" genoemd en tellen dus niet mee. Je kunt polyolen van het totaal aantal koolhydraten aftrekken dat je op een dag eet. 

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten is een verzamelnaam voor verschillende soorten suikers, zoetstoffen en zetmeel. Je lichaam heeft koolhydraten nodig om goed te functioneren en worden tijdens het spijsverteringsproces omgezet in glucose. Koolhydraten leveren energie aan je lichaam en werkt als brandstof voor je spieren, hersenen en spijsvertering. Echter, gebruikt je lichaam niet alle koolhydraten als energiebron. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verteerbare en onverteerbare koolhydraten.

Verteerbare koolhydraten kunnen eenvoudig door het lichaam worden afgebroken naar glucose. Het dient als brandstof voor je lichaam en hebben veel invloed op de stofwisseling en je gewicht. Wanneer je te veel verteerbare koolhydraten eet, kan je lichaam het niet verwerken en wordt het opgeslagen als vet. Dit resulteert in gewichtsverhoging.

Onverteerbare oftewel complexe koolhydraten kunnen niet of nauwelijks door het lichaam worden afgebroken. Het verlaat je lichaam via je ontlasting. Ze tellen daarom niet mee wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt. Dit is belangrijk om te weten voor mensen die willen afvallen of mensen die diabetes hebben. Onverteerbare koolhydraten zijn bijvoorbeeld zoetstoffen (polyolen). Polyolen zijn voor veel dieëten een ideale suikervervanger. Maar let op, bij overmatig gebruik kan het een laxerend effect hebben.

Welke koolhydraten moet je meetellen?

Wanneer je het koolhydraatarm dieet volgt, tel je de verteerbare koolhydraten oftewel de netto koolhydraten. Om de juiste hoeveelheid netto koolhydraten van een product te berekenen, kijk je naar de totale hoeveelheid koolhydraten en polyolen van een product. Omdat de polyolen niet worden meegeteld, mag je het van de totale hoeveelheid koolhydraten aftrekken. 

Netto koolhydraten bij Protiplan en Ciao Carb producten

Met behulp van de voedingswaarden op de website en/of het etiket van een product kun je eenvoudig zelf de hoeveelheid netto koolhydraten uitrekenen:

Totale koolhydraten min polyolen = netto koolhydraten

Het kan zijn dat een product geen polyolen (zoetstoffen) bevat. In dit geval, is de netto gelijk aan de totale koolhydraten. In Amerika kan het zijn dat je ook de vezels van de totale koolhydraten moet aftrekken om tot de netto koolhydraten te komen. Maar in Nederland hoeft dit niet omdat de vezels en koolhydraten apart worden vermeld. De producten van Protiplan komen uit Europese landen waarbij dezelfde regels gelden als in Nederland.

* Helaas mogen verkopers van koolhydraatarme producten de polyolen niet op de website vermelden. Daarom staan de polyolen niet vermeld onder de voedingswaarden.

Hebben de producten van Protiplan weinig netto koolhydraten?

Alle producten van Protiplan en Ciao Carb zijn speciaal geproduceerd voor een koolhydraatarm dieet. Daarom bevatten onze producten weinig netto koolhydraten. Bij sommige producten kunnen de totale hoeveelheid koolhydraten even hoog zijn als bij een vergelijkbaar product uit de normale supermarkt. Echter, zijn de netto koolhydraten van onze producten aanzienlijk minder omdat er polyolen worden gebruikt in plaats van suikers en zetmeel.