Calorieën
De calorie is een verouderde eenheid voor energie of warmte en is officieel vervangen door joule. Met name bij voeding wordt vaak nog in de oude maat gemeten, of liever in Kilocalorieën (Kcal=1000 cal). De definitie van calorie is de hoeveelheid energie (brandstof) die nodig is om 1 gram water 1 graad in temperatuur te doen stijgen.
Calorieën halen we uit onze voeding en vormen de brandstof die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren.
Hoeveelheid energie per voedingsstof:
Voedingsstof |
Calorie |
1g koolhydraten | 4 Kcal |
1g eiwit | 4 Kcal |
1g vet | 9 Kcal |
Metabolisme of stofwisseling
Je lichaam is altijd bezig, ook als je slaapt. Met zich herstellen, ademen en de groei van onder andere de botten, huid en haren. Hiervoor gebruikt je lichaam allemaal energie. Dit noemen we het basaal metabolisme (grondstofwisseling): energie die je lichaam gebruikt in rust. Wist je dat wanneer het lichaam rust je het grootste gedeelte van de calorieën verbrandt?
Dit komt door de spiermassa. Zij verbruiken 24 uur per dag brandstof. Het is dan ook van groot belang om geen spiermassa te verliezen om zo de stofwisseling op peil te houden. Naast de spiermassa zijn er meerdere factoren die van invloed zijn op de stofwisseling waaronder:
• Leeftijd, hormonen en geslacht
Spiermassa opbouwen
Spieren zijn het belangrijkst bij de verbranding: daar wordt namelijk de meeste energie verbruikt, zelfs in ruststand. Ook na je dieet blijven je extra opgebouwde spieren meer verbranden.
Beweeg in de ochtend
Als je ’s morgens beweegt, blijft je lichaam gedurende de dag meer verbranden.
Drinkwater
Je stofwisseling vertraagt al bij lichte dehydratatie. Dus door voldoende te drinken blijf je efficiënter verbranden.
Eet vaker
Als je 3 grote maaltijden per dag eet, wordt je metabolisme getraind om te vertragen. In de uren tussen de maaltijden door gaat je lichaam op spaarstand. Bij de volgende grote maaltijd komen de calorieën extra hard aan. Het is beter om verdeeld over de dag meerdere kleine porties te eten. Zo houd je de verbranding goed op gang. Verschillende studies tonen ook aan dat mensen die gedurende de dag kleine porties eten, tijdens de hoofdmaaltijd minder eten.
Eet meer eiwitten
Je lichaam heeft 2 keer zoveel energie nodig voor het verteren van eiwitten dan voor het verteren van vetten of koolhydraten. Eiwitten zitten in tofu, eieren, vis, kip, mager varkens- of rundvlees, noten, bonen en zuivelproducten.