Klanten geven ons een 9

Koolhydraten

 

Koolhydraten zijn voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam. Na vertering komen de koolhydraten als glucose (bloedsuiker) in het bloed waardoor het snel kan worden opgenomen door de weefsels die het kunnen verbranden. Al vrij snel na het eten van koolhydraten begint de glucose te stijgen. De glucose die niet wordt verbrand, wordt tijdelijk als voorraad in de spieren en lever (depot) opgeslagen. Aangezien het lichaam maar weinig glucose kan opslaan (depots zijn vol), wordt het overschot aan glucose in de vetreserves opgeslagen.

 

We kunnen een onderscheid maken tussen enkelvoudige en meervoudige koolhydraten: 

 

 

Enkelvoudige koolhydraten  

Deze kunnen snel door het lichaam opgenomen worden en leveren snel energie. Deze koolhydraatvorm is ook snel afgebroken. Enkelvoudige koolhydraten laten de bloedsuikerspiegel snel stijgen voor extra energie, maar daalt daarna ook erg snel. Er is een piek te zien in het bloedsuikerspiegel met daarna een grote daling. Deze daling staat bekend als de suikerdip, er ontstaat een lage bloedsuikerspiegel waardoor mensen zich moe, slap en hongerig voelen kort na de inname van een lage hoeveelheid enkelvoudige koolhydraten.

 

Omdat de koolhydraten enkelvoudig of zogezegd simpel zijn, leveren ze weinig andere voedingsstoffen zoals eiwitten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Ze worden gezien als lege energiebronnen die het beste afzonderlijk gebruikt kunnen worden. Enkelvoudige koolhydraten zitten in producten die veel suikers bevatten, zoals snoep, koek, gebak en fruit. Het verschil tussen fruit en de andere producten is dat de fruitsuikers (fructose) de bloedsuikerspiegel niet zo snel laat stijgen als gewone suikers en bevatten hierbij veel voedingsvezels en vitaminen.

 

 

Meervoudige koolhydraten 

Deze bestaan uit aan elkaar geregen enkelvoudige koolhydraten. Deze moeten in het spijsverteringskanaal worden losgeknipt. Dit kost het lichaam energie, zodat er minder kilocalorieën worden opgenomen door het lichaam dan dat er initieel is geconsumeerd. Het kost het lichaam ook veel tijd om deze koolhydraatsoort te verteren, hierdoor komen er over een lange tijd steeds kleine beetjes glucose vrij, hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel een klein beetje maar blijft deze stabiel en heeft daardoor geen pieken of dieptepunten. Meervoudige koolhydraten zijn langzame, maar stabiele koolhydraten die goed te gebruiken zijn voor langdurige stabiele energie.