Klanten geven ons een 9

Vetten

 

Vet is een bron van energie, vitamine A, D, E en K en essentiële vetzuren. Bij een gezond eetpatroon komt tussen de 20 en 40% van de energie uit vet. Om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, is het van belang te kiezen voor producten met zo min mogelijk verzadigd vet en geen of weinig transvet. 

 

Op basis van scheikundige eigenschappen wordt vet onderscheiden in onverzadigd en verzadigd vet. Vet in voedingsmiddelen bestaat altijd uit een combinatie van beide. Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed, vooral van het 'slechte' LDL-cholesterol, en vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten zitten voornamelijk in koek, gebak, snacks. Onverzadigd vet verlaagt juist het cholesterolgehalte, vooral van het 'slechte' LDL-cholesterol. Onverzadigde vetten zijn goede vetten en zitten voornamelijk in vis, olijfolie, noten, olijven en avocado’s.